Bal vanaf de juiste plek spelen

Dit lijkt logisch en toch, als je zo veel spelers hiermee de fout in ziet gaan, blijkt dit voor velen toch niet zo’n bekend terrein. En de bijbehorende algemene straf van 2 slagen bij strokeplay en verlies van de hole bij matchplay volgens R14.7 wordt gemakshalve helemaal vergeten.

Er zijn verschillende manieren waarop de bal in het spel gebracht kan worden namelijk slaan, droppen en plaatsen.


Bal slaan

Bedoeld wordt een slag, de voorwaartse beweging van de club gemaakt om de bal te slaan.
 



Op de afslagplaats wordt de bal door er een slag naar te maken in het spel gebracht. De juiste plaats hierbij is tussen de T-markers en maximaal 2 stoklengten daarachter. Hoe de bal al of niet op het pinnetje wordt gezet, gegooid of wat dan ook is irrelevant. De bal is immers nog niet in het spel.


Bal droppen



Droppen van een bal wordt gedaan na het ontwijken van een hindernis, obstakel, ingebedde bal, straf nemen van slag en afstand of onspeelbaar verklaarde bal. Hierbij spelen enkele specifieke regels een grote rol.

  • Ontwijken van een hindernis, op Bergvliet allemaal rood gemarkeerd, mag lateraal worden gedaan, op een lijn naar achteren of door opnieuw te slaan. Hierbij is het van belang dat de locatie waar de bal de hindernis is ingegaan (dus de lijn tussen twee rode palen heeft gekruist) zo nauwkeurig mogelijk wordt bepaald. Er moet volgens de regels een dropzone (zie definitie) worden bepaald waarin op correcte wijze gedropt moet worden.
     
  • Er mag ook een denkbeeldige lijn worden getrokken vanaf de hole door dit referentiepunt en dan zo ver men wil naar achteren.
    Hier gaat het vaak fout omdat de lijn bijvoorbeeld wordt genomen vanaf de afslagplaats, het punt waar de bal is gevonden of in het water is gegaan etc. Bij deze laatste acties speelt men dus altijd vanaf de verkeerde plaats en “verdient” de speler de algemene straf.
    Overigens is bij dit “achteruit ontwijken” sinds 1 januari dit jaar een regelwijziging van kracht. Als de lijn volgens regel 17.1d(2) is bepaald moet de bal (verplicht) op deze lijn worden gedropt. Na het raken van de bal op die lijn mag de bal maximaal 1 stoklengte in willekeurige richting verrollen. Immers was het punt van droppen op genoemde lijn een vrije keuze. Het is dan niet redelijk om, als de bal wat verrolt, een straf te geven. Er is immers ook geen sprake van aanzienlijk voordeel.


Bal plaatsen



Plaatsen of terugplaatsen van de bal wordt gedaan nadat deze conform een regel is opgenomen of nadat deze door een invloed van buitenaf is verplaatst / bewogen (bijv. tegenaan geschopt tijdens zoeken, verplaatst door maaimachine etc.).

Bij terugplaatsen nadat de bal is bewogen moet de oorspronkelijke plaats zo nauwkeurig mogelijk worden ingeschat. Als de bal in deze gevallen niet wordt terug geplaatst speelt men dus van de verkeerde plaats.
Bij ontwijken van een obstakel, tijdelijk water etc. gaat het om het nearest point of relief en dus zeker niet het ‘nicest point’. Hierbij hoort ook achteruit ontwijken wat vaak (bijvoorbeeld bij tijdelijk water) dichter bij de oorspronkelijke bal is, dan zijwaarts ontwijken. Het nearest point bepaalt vervolgens de dropzone waarin gedropt dient te worden.

Op de green mag de bal, na te zijn gemarkeerd, worden opgenomen. Bij het terugplaatsen is het wel van belang dat dit op de juiste plaats gebeurt. Dus als de marker achter de bal wordt gelegd moet de bal ook voor de marker worden teruggeplaatst. En als de marker naast de bal wordt gelegd moet de bal ook naast de marker worden teruggeplaatst.