Een ander woord voor provisioneel is tijdelijk of voorlopig en dat is precies de kern van het gebruik van de provisionele bal volgens regel 18.3.

Wanneer mag je een provisionele bal spelen?
Alleen als je vermoedt dat de gespeelde bal buiten de baan is gegaan of mogelijk niet te vinden is en waarbij de bal niet in een hindernis terecht is gekomen! Bij twijfel of de bal in een hindernis terecht is gekomen: speel een provisionele bal.
Bal buiten de baan
Weet je zeker dat de bal buiten de baan is dan moet je een nieuwe bal spelen die dan ook direct de bal in het spel is. Je speelt vanaf de plaats waar de vorige slag met de bal, die buiten de baan is gegaan, is gedaan met bijtelling van één strafslag, zie regel 14.6.
Bal in een hindernis
Weet je zeker dat je bal in een hindernis is gegaan dan mag je geen provisionele bal spelen maar moet je gebruikmaken van de mogelijkheden van regel 17, spelen zoals de bal ligt of ontwijken met bijtelling van één strafslag.
Provisionele bal hole 10 en 18
Op hole 10 en 18 gelden de plaatselijke regels voor het gebruiken van verplichte dropping zones. Als je in deze gevallen wel een provisionele bal speelt dan wordt deze bal direct de bal in het spel met bijtelling van één strafslag!
Hoe speel je een provisionele bal?
- Je kondigt aan je medespeler(s) duidelijk aan dat je een provisionele bal gaat spelen: "Ik speel nu een provisionele bal!" Dit doe je vóórdat je de bal speelt.
- Op dezelfde plek als waar je de vorige slag hebt gedaan en waarbij de bal dus waarschijnlijk verloren is of buiten de baan is gegaan. Als je laatste slag op de afslagplaats van de hole was dan mag je uiteraard de bal weer opteeën. Hierna mag je verder gaan met het spelen met de provisionele bal totdat deze bal verder ligt dan de vermoedelijke plek waar je oorspronkelijke bal verloren is gegaan of buiten de baan is gegaan.
Voorbeeld in de afbeelding

De speler heeft een bal geslagen en die is in de bosjes gegaan aan de linkerkant. De speler mag nu verder spelen met de provisionele bal (A) totdat hij bij de plek komt waar de bal de bosjes is ingegaan, dan moet hij gaan zoeken.
- Vindt hij de bal dan moet hij verder spelen met de gevonden bal en moet de provisionele bal worden opgepakt.
- Vindt hij de oorspronkelijke bal niet binnen drie minuten dan is de oorspronkelijke bal verloren en mag hij verder spelen met de provisionele bal, die dan de bal in het spel is geworden met de bijtelling van één strafslag en de gespeelde slagen met de provisionele bal, in dit voorbeeld dus één gespeelde slag en één strafslag.
- Speelt de speler met de provisionele bal verder dan waar de oorspronkelijke bal verloren is gegaan (punt B) dan wordt de provisionele bal de bal in het spel, met bijtelling van één strafslag. Als de oorspronkelijke bal alsnog wordt gevonden dan mag niet met deze oorspronkelijke bal verder worden gespeeld, doe je dat wel dan kost dat twee strafslagen extra bij strokeplay en verlies je de hole bij matchplay, zie regel 14.7.
|